
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών και η εταιρία Geospatial Enabling Technologies (GET) σας προσκαλούν σε ημερίδα με θέμα την
Το Έργο θα υλοποιηθεί από μία εταιρία (GET) και ένα συνεργατικό σχήμα 2 ερευνητικών κέντρων (ΕΛΚΕΘΕ, Πανεπιστήμιο Αιγαίου).
Ο ρόλος των συμμετεχόντων είναι: για την GET να αναπτύξει νέο καινοτόμο προϊόν (χαρτοκεντρική πλατφόρμα διαχείρισης και διάχυσης της πληροφορίας) που θα την βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη της, για το ΕΛΚΕΘΕ που είναι ο μεγαλύτερος φορέας θαλάσσιας έρευνας και πάροχος δεδομένων στην Ελλάδα, να παρέχει δεδομένα που θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία νέων προϊόντων μέσα από το συνδυασμό τους με δορυφορικά δεδομένα και για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Ομάδα θαλάσσιας Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας – ΤΕΘ), να αναπτύξει τους αλγορίθμους που θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία των νέων δορυφορικών προϊόντων (π.χ. χαρτών θαλάσσιας βλάστησης και αλιευτικού δυναμικού).
Η GEOSPATIAL ENABLING TECHNOLOGIES (GET) ιδρύθηκε το 2006, εδρεύει στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα και δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η ομάδα της GET αποτελείται από επαγγελματίες με σημαντική τεχνογνωσία και εμπειρία στη διαχείριση και αξιοποίηση της χωρικής πληροφορίας, στα ανοικτά πρότυπα, το ανοικτό και ελεύθερο λογισμικό, στα ανοικτά δεδομένα και στο φυσικό περιβάλλον.
Θεωρώντας ότι τα ανοιχτά δεδομένα προωθούν θεμελιώδεις δημοκρατικές αξίες, όπως η διαφάνεια, η ευθύνη της κυβέρνησης και η συμμετοχή των πολιτών, η GET υποστηρίζει φορείς της Κεντρικής, Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα στο να διαθέτουν δωρεάν τα δεδομένα μέσω ανοιχτών προτύπων.
Τα ανοιχτά δεδομένα αποτελούν παράλληλα απαραίτητη προϋπόθεση για την εθνική ανάπτυξη, καθώς και μια βασική προϋπόθεση της Εθνικής Ψηφιακής Πολιτικής. Όντας ένα καίριο συστατικό στοιχείο μιας πραγματικής κοινωνίας της πληροφορίας, η πρόσβαση σε πληροφορίες σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής θα πρέπει να είναι μια συνεχής προσπάθεια στην οποία η GET συμβάλλει ενεργά με την τεχνογνωσία της και την στρατηγική που εφαρμόζει.
Επίσης, η GET υποστηρίζει φοιτητές με την εκπόνηση της διπλωματικής τους, με θέμα στον τομέα της Γεωπληροφορικής παρέχοντας τους δεδομένα, εργαλεία και τεχνική υποστήριξη.
Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών έχει στόχο να φέρει εις πέρας επιστημονικές και τεχνολογικές έρευνες και πειραματική ανάπτυξη, διάδοση και εφαρμογή των παραγόμενων αποτελεσμάτων, ειδικότερα στα πεδία της μελέτης και της προστασίας της υδρόσφαιρας, τους οργανισμούς της, την αλληλεπίδρασή της με την ατμόσφαιρα, τις ακτές και το βυθό της θάλασσας, τις φυσικές, χημικές, βιολογικές και γεωλογικές συνθήκες που επικρατούν και ρυθμίζουν τα προαναφερθέντα συστήματα με:
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ιδρύθηκε το 1984 και από τότε εξελίχτηκε σε ένα διεθνές επιστημονικό κέντρο που προσφέρει 18 προπτυχιακά και 28 μεταπτυχιακά προγράμματα σε σύγχρονες διεπιστημονικές θεματικές ενότητες όπως το περιβάλλον, τα συστήματα επικοινωνιών, τις κοινωνικές επιστήμες, τον σχεδιασμό προϊόντων, την επιστήμη τροφίμων, τον εκπαιδευτικό σχεδιασμό και τις Μεσογειακές σπουδές.
Το Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας (ΤΕΘ) διεξάγει έρευνα σε διάφορους τομείς σχετιζόμενους με το θαλάσσιο περιβάλλον, όπως η κλιματική αλλαγή, η λειτουργία και υγεία του οικοσυστήματος, η αλιεία, οι ιχθυοκαλλιέργειες και εν γένει οι θαλάσσιοι πόροι, προβλήματα της παράκτιας ζώνης όπως η διάβρωση των ακτών και η ρύπανση, καθώς και η ολοκληρωμένη διαχείριση παράκτιων και θαλάσσιων περιοχών με βάση την οικοσυστημική προσέγγιση. Πέρα από τον εξειδικευμένο βιολογικό, ωκεανογραφικό, και υδροακουστικό εξοπλισμό για έρευνες πεδίου, οι διαθέσιμες εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν χώρους καλλιέργειας ασπόνδυλων και αλγών, εργαστήριο εκτροφής θαλάσσιων οργανισμών και ψαριών για ερευνητικούς σκοπούς, καθώς και πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια Βιολογίας, Μικροβιολογίας, Χημείας, Γεωλογίας, και Υπολογιστών.
Η ομάδα θαλάσσιας τηλεπισκόπησης (MRSG) (http://mrsg.aegean.gr) του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) διεξάγει έρευνα για την εξερεύνηση, την ανάλυση και την απεικόνιση δορυφορικών και UAV δεδομένων στο παράκτιο περιβάλλον. Συνδυάζει αλγόριθμους επεξεργασίας εικόνας με επιτόπιες μετρήσεις για την ανάπτυξη νέων μεθόδων, τεχνολογιών και προϊόντων ως προς την οπτική αναπαράσταση θαλάσσιων γεωχωρικών πληροφοριών. Η ομάδα ειδικεύεται σε διάφορες περιοχές της θαλάσσιας τηλεπισκόπησης όπως την χαρτογράφηση θαλάσσιας βλάστησης, τον εντοπισμό πετρελαιοκηλίδων, την ταυτοποίηση ωκεάνιων φαινομένων, την παράκτια βαθυμετρία και την παρακολούθηση χωροχρονικά μεταβαλλόμενων στοιχείων στην παράκτια ζώνη (πχ καθορισμός ακτογραμμή). Παράλληλα, έχει συμμετέχει σε 19 διεθνή, εθνικά ή αναπτυξιακά – μελετητικά έργα όπως: H2020-MSCA-RISE-2015 SEO-DWARF, MARISCA, ERABeach, MARINE-EO, DRAGON, ΘΑΛ-ΧΩΡ.
Η ομάδα θαλάσσιας τηλεπισκόπησης είναι εξοπλισμένη με μη επανδρωμένες εναέριες αυτόνομες πλατφόρμες (UAV) ειδικές για εφαρμογές τηλεπισκόπησης, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν στο παρόν έργο. Ο στόλος περιλαμβάνει έξι μη επανδρωμένες εναέριες αυτόνομες πλατφόρμες (UAV) τα οποία χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση των θαλάσσιων περιβαλλοντικών φαινομένων (4 πολλαπλών στροφείων με δυνατότητα κάθετης προσγείωσης και απογείωσης, δύο σταθερών πτερύγων από τα οποία ένα εκπαιδευτικό και ένα για έρευνες σε περιοχές μεγάλης έκτασης).
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών και η εταιρία Geospatial Enabling Technologies (GET) σας προσκαλούν σε ημερίδα με θέμα την
Το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας (Ι.Ω.) του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), στο πλαίσιο του Προγράμματος MARRE – Σύστημα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης των Ελληνικών Θαλασσών
Η GET συμμετέχει στο ετήσιο συνέδριο Φ-Week της ESA, το οποίο θα πραγματοποιηθεί 9 με 13 Σεπτεμβρίου 2019 και εστιάζει σε θέματα
Το ερευνητικό έργο MARRE παρουσιάστηκε στο 22ο συνέδριο AGILE 2019 (Association of Geographic Information Laboratories in Europe), το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό, στην Κύπρο στις