Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών και η εταιρία Geospatial Enabling Technologies (GET) σας προσκαλούν σε ημερίδα με θέμα την
Ιδιαίτερη σημασία για την παρακολούθηση της κατάστασης του θαλάσσιου περιβάλλοντος δίνεται στην παρακολούθηση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας. Αυτό είναι δυνατό μέσα από τη χωροθέτηση και διαχρονική παρακολούθηση των υποθαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας, αλλά και του αλιευτικού δυναμικού.
Η αξιοποίηση των διαθέσιμων μετρήσεων και δορυφορικών δεδομένων παρατήρησης της Γης, μέσα από μια αυτοματοποιημένη διαδικασία λήψης και ανάλυσης, οδηγεί στην παραγωγή προϊόντων, τα οποία συγκεντρώνονται σε μία κεντρική γεωχωρική βάση δεδομένων.
Από εκεί δημιουργούνται στη συνέχεια μια σειρά από υπηρεσίες που θα επιτρέπουν την αξιοποίησή τους. Οι υπηρεσίες αυτές θα βασίζονται σε ανοικτά πρότυπα και αρχιτεκτονικές όπως οι OGC υπηρεσίες καταλόγου, θέασης και λήψης ή οι προδιαγραφές των μεταδεδομένων INSPIRE.
Το σύνολο των δεδομένων θα είναι διαθέσιμο μέσα από μία Γεωπύλη που θα αναπτυχθεί στα πλαίσια του έργου. Στην πύλη αυτή θα γίνει χρήση και ελεύθερων, ανοικτών δεδομένων από άλλες πηγές, όπως τα αποθετήρια Marine Copernicus και EMODnet, καθιστώντας την με τον τρόπο αυτό ως μία κεντρική υπηρεσία παρακολούθησης του θαλάσσιου περιβάλλοντος στην Ελλάδα.
Ο υπολογισμός των Βασικών Ωκεάνιων Παραμέτρων θα βασιστεί στην αξιοποίηση των υφιστάμενων δεδομένων του ΕΛΚΕΘΕ αλλά και σε in-situ μετρήσεις που θα πραγματοποιηθούν. Ιδιαίτερη σημασία έχει η επέκταση του συστήματος Ποσειδώνα με εξοπλισμό που θα μετράει σε πραγματικό χρόνο τα επίπεδα ραδιενέργειας με στόχο τον έλεγχο εισόδου ραδιενεργών ρύπων στις Ελληνικές θάλασσες.
Ο συνδυασμός χρονοσειρών με εργαστηριακές αναλύσεις δειγμάτων θα βελτιώσει τη μέθοδο ανίχνευσης χαμηλών συγκεντρώσεων και καταγραφής οριζόντιας και κατακόρυφης κατανομής του 137Cs στην ανοιχτή θάλασσα.
Η μεθοδολογία εκτίμησης συγκέντρωσης χλωροφύλλης από δορυφορικά δεδομένα θα εστιάσει στην εκτίμηση της Chl-a με τη χρήση δεδομένων πεδίου και εμπειρικών αλγόριθμων εκτίμησης. Αντίστοιχα, η μεθοδολογία ανίχνευσης πιθανών αλιευτικών ζωνών με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων θα πραγματοποιηθεί με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων Chl-a και επιφανειακής θερμοκρασίας θάλασσας (SST).
Συνολικά, λοιπόν, οι πηγές των δεδομένων αφορούν σε:
- δορυφορικές τηλεπισκοπικές απεικονίσεις οπτικού φάσματος (ωκεάνιο χρώμα-ocean colour)
- δεδομένα από μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα (UAS ή UAV, drones)
- δεδομένα πεδίου (in situ)
- ιστορικά δεδομένα και δεδομένα σε πραγματικό χρόνο